ATEST Ochrona Pracy

28 marca 2024 r.

[Najnowszy numer] [Prenumerata] [Spis treści]     

 

ATEST 12/2023

Posiłki regeneracyjne

Pan Ł.K. pocztą elektroniczną przesłał do nas list w takiej sprawie: Chciałbym się dowiedzieć czegoś na temat posiłków regeneracyjnych dla pracowników.

W aktualnym stanie prawnym nie przewiduje się posiłków regeneracyjnych, przewiduje się natomiast posiłki i napoje niezbędne ze względów profilaktycznych. Stanowi o tym przepis art. 232 kp, zobowiązujący pracodawcę do nieodpłatnego zapewnienia pracownikom zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych odpowiednich posiłków i napojów, jeżeli jest to niezbędne ze względów profilaktycznych. Tenże przepis przewiduje wydanie stosownego aktu wykonawczego. Jest nim rozporządzenie Rady Ministrów z 28 maja 1996 r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów (Dz.U. Nr 60, poz. 279) określające rodzaje tych posiłków i napojów oraz wymagania, jakie powinny spełniać, a także przypadki i warunki ich wydawania. Posiłki powinny zawierać około 50-55% węglowodanów, 30-35% tłuszczów, 15% białek oraz posiadać wartość kaloryczną około 1000 kcal. Jeżeli pracodawca nie ma możliwości wydawania posiłków ze względu na rodzaj wykonywanej przez pracownika pracy lub ze względów organizacyjnych, może zapewnić w czasie pracy korzystanie z takich posiłków w punktach gastronomicznych lub przyrządzanie posiłków przez pracownika we własnym zakresie z otrzymanych produktów.

Posiłki profilaktyczne przysługują pracownikom wykonującym prace:

- związane z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 2000 kcal (8374 kJ) u mężczyzn i powyżej 1100 kcal (4605 kJ) u kobiet,

- związane z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i powyżej 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet, wykonywane w pomieszczeniach zamkniętych, w których ze względów technologicznych utrzymuje się stale temperatura poniżej 10°C lub wskaźnik obciążenia termicznego (WBGT) wynosi powyżej 25°C,

- związane z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i powyżej 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet, wykonywane na otwartej przestrzeni w okresie zimowym; za okres zimowy uważa się okres od dnia 1 listopada do dnia 31 marca,

- pod ziemią,

- przy usuwaniu skutków klęsk żywiołowych i innych zdarzeń losowych.

Natomiast napoje przysługują pracownikom zatrudnionym:

- w warunkach gorącego mikroklimatu, charakteryzującego się wartością wskaźnika obciążenia termicznego (WBGT) powyżej 25°C,

- w warunkach mikroklimatu zimnego, charakteryzującego się wartością wskaźnika siły chłodzącej powietrza (WCI) powyżej 1000,

- przy pracach na otwartej przestrzeni przy temperaturze otoczenia poniżej 10°C lub powyżej 25°C,

- przy pracach związanych z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet,

- na stanowiskach pracy, na których temperatura spowodowana warunkami atmosferycznymi przekracza 28°C.

Napoje należy zapewnić w ilości zaspokajającej potrzeby pracowników, odpowiednio zimne lub gorące, w zależności od warunków wykonywania pracy, a w przypadku pracy w warunkach gorącego mikroklimatu - napoje wzbogacone w sole mineralne i witaminy.

Stanowiska pracy, na których zatrudnieni pracownicy powinni otrzymywać posiłki i napoje, oraz szczegółowe zasady ich wydawania ustala pracodawca w porozumieniu z zakładowymi organizacjami związkowymi, a jeżeli u danego pracodawcy nie działa zakładowa organizacja związkowa - po uzyskaniu opinii przedstawicieli pracowników. Posiłki i napoje wydaje się pracownikom w dniach wykonywania prac uzasadniających ich wydawanie, w czasie regulaminowych przerw w pracy, w zasadzie po 3-4 godzinach pracy. Napoje powinny być dostępne dla pracowników w ciągu całej zmiany roboczej. Pracodawca powinien zapewnić zachowanie odpowiednich warunków higienicznosanitarnych przygotowywania oraz spożywania posiłków i napojów. Pracownikom nie przysługuje ekwiwalent pieniężny za posiłki i napoje.

Dodaj swój komentarz


niedozywiony - nieświadomy pracownik: Tak tekst rozporządzenia nawet dosłownie przepisany a może jeszcze(2002-09-18)

Fala: Proponuję wykorzystać zapis " lub przyrządzanie posiłków przez pracownika(2002-09-18)

Zuzanna: Fala,tyś chłop czy baba,ale tak czy tak trzeba przyznać(2002-09-18)

Fala: Och.. Zuzanno, czuję się zażenowany, że pozytywnie wyrażasz się(2002-09-19)

Fala: Hej, uczestnicy Targów SAWO Jakie macie wrażenia(2002-09-28)

autor nieznany: Sądzę,że byłaby z Was dobrana para behapowiec z jajami(2002-12-18)

Leszek: Skąd mam wiedzieć jaki jest wskaźnik WBGT na moim(2003-04-2)

Bolo1: Do Leszka Wskaźnik WBGT jest wyliczany na podstawie pomiarów(2003-04-3)

BHPerka: a najlepiej dać pracownikom kupony żywieniowe na zakup posiłków(2003-05-23)

kiniu: takich bzdur dawno juz nie czytałem Tam gdzieja pracuję(2003-12-1)

mark: co do otwartej przestrzeni -czy praca pod wiatą, lub(2004-10-25)

Krzysztof z Sł: czy strażnikom straży miejskiej przysługują posiłki(2004-11-03)

boczek: Kodeks pracy według firmy w kturej pracuję, zawiera on(2004-11-11)

nie-polonistka: czytam powyższe wypowiedzi i jestem zszokowana ...ilością błędów ortograficznych(2004-11-12)

lala: "nie polonista" - musisz odpocząc, Twój stan jest fatalny,(2006-02-27)

daizi: DO POLONISTKI; zapefne jezdeś blątynkom(2006-10-10)

Lesio: chciałem sie dowiedziec czy posiłki profilaktyczne należą sie pracownikom(2006-11-27)

:): ZATRUDNIONY NA UMOWĘ ZLECENIE NIE JEST PRACOWNIKIEM I NIE(2006-12-13)

iwo: czy posiłki profilaktyczne należą sie ludziom pracującym na lodowisku(2007-01-12)

Tadeusz W.: Niestety nie określono w przepisach jaka powinna być zawartość(2007-02-25)

majkel275: A jak to się ma do kierowania przez 8(2007-04-04)

MD: czy posiłki regeneracyjne przysługują pracownikom poza okresem od 1(2007-04-16)

Dhkret: Czy pracownicy zatrudnieni na sali operacyjnej w szpitalu w(2007-05-07)

Maciej Ś.: Posiłki regeneracyjne to nazewnictwo z epoki tow. Gierka.(2007-08-06)

mark: Jak można obliczyć jaki efektywny wydatek energrtyczny ponosi mój(2007-10-16)

Maks_bis: Ocena uciążliwości wysiłku fizycznego metodą chronometrażowo- tabelaryczną wg Lehmanna.(2007-10-16)

Badzis: To wszystko. To fikcja,bo nikt nie kontroluje pracodawców.A jak(2007-11-07)

Krzychu: Gdzie można znaleźć opis metody tabelaryczno-chromometrażowej wg(2007-11-13)

Maks_bis: Wpisz w Google. Ja swego czasu / dawno temu(2007-11-13)

Pan listonosz: Jak sprawdzic czy listonosze przesylek pocztowych maja prawo korzystac(2007-11-26)

Gaco30: człowiek zapieprza jak wół (w zakładzie państwowym) a "góra"(2007-12-05)

też inspektor: Szanowni Państwo. Moim skromnym zdaniem posiłki profilaktyczne powinny być(2007-12-05)

kowal: Posiłki profilaktyczne to zysk dla przedsiębiorcy. W miarę upływu(2008-01-06)

jedzenie_i_picie: taaa wszystko to jest oczywiście sztuką dla sztuki ...(2008-01-08)

Listonoszka: Dostałam za 2 miesiące posiłki regeneracyjne, a później stwierdzono(2008-02-17)

pracownik: domagaj się a(2008-03-02)

włodek: tam gdzie Pracodawca nie potrafi zdobyć środków na uzasadnione(2008-04-29)

hubol: słowo w slowo... może lepiej podam Dz.U.(2008-06-05)

silikaty: Czy pracownikowi przy produkcji cegły silikatowej należy się posiłek(2008-06-06)

arni: dlaczego prywatne firmy niechdzom tego robic czy nam sie(2008-11-01)

kuba: a jak wyglada sytuacja z posilkamiregeneracyjnymi dla pracownikow pracujacych(2008-11-06)

Maciej Ś.: Wygląda źle, a nawet wcale nie wygląda. Nie ma(2008-11-06)

majka: W artykule jest mowa o wydatkowaniu energetycznym w czasie(2008-11-15)

Maciej Ś.: Z rozporządzenia - - > § 6. ust. 2.(2008-11-16)

Maciej Ś.: PS. Można się zatem napić i najeść "profilaktycznie" na(2008-11-16)

edek: no a co z ludzmi ktorzy pracuja na dworzu(2009-01-06)

Roman: Ważny jest skład napojów profilaktycznych- kto wie jaki powinien(2009-01-18)

zbigniew: Jestem mechanikiem w firmie transportowej.pracuje w warsztacie zwanym z(2009-02-08)

Maciej Ś.: Odpowiedzi Redakcji - Dodatek za pracę na otwartej przestrzeni(2009-02-08)

Zbignniew: Maciej Ś Gdzie mogę więcej dowiedzieć się o dodatku(2009-02-08)

Maciej Ś.: Niestety, nie ma takiego dodatku (zalecam przeczytanie wskazanego tekstu(2009-02-08)

dan: Mam mały problem- nikt mi nie może tego okreslić:(2009-02-22)

Nieuk: kolego czytaj dokładnie to co odpowiadają tobie inni na(2009-02-22)

Jędrek: Za przedmówcą(wpisującym)-wszystko w tej kwestii jest wyjaśnione(2009-02-22)

Maciej Ś.: Profilaktyczne posiłki i napoje wydawane są zawsze i tylko(2009-02-23)

dan: Nie zrozumieliśmy się. Posiłek profilaktyczny się należy bo są(2009-02-25)

nieuk: Po prostu zadawaj jasne i czytelne pytania a nie(2009-02-25)

Maciej Ś.: Jeśli pracownik na delegacji WYKONUJE PRACĘ przekraczającą dopuszczalny normatyw(2009-02-26)

Maciej Ś.: PS. I jeszcze jedna wątpliwość - gdzie pracownik, będąc(2009-02-26)

dan: Bon jest honorowany we wszystkich sklepach sodexu a ważny(2009-02-26)

Maciej Ś.: I to jest właśnie bzdura. Należność posiłku profilaktycznego istnieje TYLKO w dniu wykonywania pracy przy której są spełnione warunki uzasadniające jego wydanie. Gdyby taki bon miał ważność długoterminową i pozostawał w tym czasie w dyspozycji pracownika, to przyjmowałby charakter ekwiwalentu za niespożyty posiłek z przesunięciem terminu jego spożycia na czas dowolny i …nieuzasadniony. Jak nie zje dzisiaj, to zje kiedyś, przy okazji, jak będzie głodny. Przepis takiego rozwiązania nie dopuszcza. Ekwiwalentów nie ma - zgodnie z rozporządzeniem w tej sprawie. (2009-02-27)

24: Wywody Macka są zgodne z prawem a zakład dający bon długoterminowy nie przestrzega przepisu a w tym przypadku zmiana przepisu na taki jak go stosuje zakład pracy byłby nielogiczna (2009-02-27)

Maciej Ś.: Natomiast nikt (w tym przepis prawny) nie zabrania preacodawcy dokarmiania pracownika na koszt firmy, nawet bez powodu. To mieści się w kategorii gestu,........ale pociąga za sobą opodatkowanie przychodu. (2009-02-27)

Janusz: U mnie pracodawca sam kupuje posiłek dla pracowników. Np. jeden zestaw zawiera konserwę 1 szt. pt "Paprykarz szczeciński" + jedna bułka. Na drugi dzień jest to "Śledź w oleju" plus jedna bułka. Kupując to w Markecie całość jednego posiłku kosztuje go 2.50 zł i tyle w tym temacie. Nie ma mowy o ciepłym posiłku, no bo jak podgrzać paprykarz albo śledzia? Co do wody to stoi butla z "Darem Natury" i nie ma mowy o jakichś solach mineralnych. (2009-05-27)

Asia: Mam pytanie! czy ktoś wie jaka jest dzienna wartosc pieniężna takiego posiłku regeneracyjnego? W moim zakladzie pracy ( praca w tem. ok 4 stopni ) pracodawca zapewnia tylko kwote 150zl ( miesiecznie) na zakup kawy, herbaty i cukru w zakładzie pracuje ok 40 osób!!! nie wiem czego możemy się domagać!! prosze o pomoc!! dziekuje i pozdrawiam (2009-08-19)

Maciej Ś.: Posiłki REGENARACYJNE, to już przeszłość, historia. Aktualnie obowiązuje ROZPORZĄDZENIE RADY MINISTRÓW z dnia 28 maja 1996 r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów. (Dz.U. Nr 60, poz. 279) - - - w nim - § 2. ust. 1. Posiłki powinny zawierać około 50-55% węglowodanów, 30-35% tłuszczów, 15% białek oraz posiadać wartość kaloryczną około 1000 kcal.(o cenie i kosztach nie ma mowy) - - - § 3. ust.1. Pracodawca zapewnia posiłki pracownikom wykonującym prace: [między innymi] - pkt 2) związane z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i powyżej 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet, wykonywane w pomieszczeniach zamkniętych, w których ze względów technologicznych utrzymuje się stale temperatura poniżej 10°C /…/ ; tu wyszczególnione są dwa warunki łączne: wysiłek i towarzyszący mu wydatek energetyczny oraz temperatura. - - - Warto poczytać to rozporządzenie – jest krótkie; powinny tym się zająć również związki zawodowe. (2009-08-19)

kube: pani BHPowka powiedziała mi ż enie przysługuje nam posiłek ponieważ nie pracujemy przy przenoszeniu ciężarów ani przy pracach ciężkich, pracuje jako rob.gospodarczy cały czas tzn.praiw przez 8 godzin na powietrzu. i co ja mam Jej powiedzieć chociaż wiem ż esię myli (2010-01-05)

Jędrek: Ano niech poczyta nasze forum, a w szczególności wpis Macieja powyżej. Jeżeli nie umie czytać lub obsługiwać komputera, to wydrukuj i przeczytaj Pani. (2010-01-05)

Tatuś: Ja pracuje jako ładowacz na śmieciarce i jeszcze ani razu nie dostałem posiłku profilaktycznego.Czy w ogóle mi się należy? (2010-01-25)

Daro: pracujemy w magazynie bezpośrednio przy wyładunku towaru z samochodu i w tym momencie roleta jest całkowicie otwarta i pracownik przebywa praktycznie jakby stał przy otwartych drzwiach .Przez kolejnych parę lat nie dostajemy posiłków. (2010-02-08)

zainteresowany: We wszystkich komentarzach nie znalazłem informacji która interesuje mnie najbardziej Czy pracownikowi pracującemu 8 godzin w warunkach uciążliwych przysługuje taki sam posiłek regeneracyjny jak pracownikowi pracującemu 12 godzin U nas w pracy właśnie tak jest ale czy nie powinno być tak że pracownik pracujący 12 godz powinien dostawać 1,5 posiłku (2010-03-17)

Maciej Ś.: Nie ma posiłków REGENERACYJNYCH. Podstawę przyznania posiłku PROFILAKTYCZNEGO stanowi(2010-03-17)

Kasiek: Chciałabym się dowiedzieć, czy posiłki profilaktyczne i napoje przysługują(2010-07-14)

bogdan: trzeba walczyć o swoje niema się co(2010-10-25)

bogdan: jak obliczyć wydatek(2010-10-25)

fizol: ..u nas dzisiaj był ostatni dzień wydawania posiłków i(2011-09-30)

Maciej Ś.: "fizol" = typowy "Polak katolik". Cieszy go, że innym(2011-09-30)

OIOM: Macieja wysłać na(2011-10-01)

milioner: ..Oj ...I Ogromnie Mnie boli...! Ja nie dam rady(2011-10-01)

milioner: O I O M i e ratunku???? Nie wołaj!(2011-10-01)

jasnowidz: Macieju. Zrób porządek z(2012-03-13)

bonanza: ctrl+C ctrl+V ctrl+C ctrl+V ctrl+C ctrl+V ctrl+C ctrl+V ctrl+C(2012-05-02)

MR T: Witam Mam nadzieje, że od czasu do czasu ktoś(2012-11-22)

ferdek: Gdzie szukać pomocy? (2012-11-22) - we właściwym stosowaniu powołanych(2012-11-22)

ROBERT: SZANOWNI FACHOWCY,UPRZEJMIE PROSZĘ O DOINFORMOWANIE MNIE, SKORO NAZEWNICTWO POSIŁKI(2013-01-29)


Dodaj swój komentarz  
 

©ATEST-Ochrona Pracy 2002

Liczba odwiedzin od 2000 r.: 58064815