ATEST Ochrona Pracy\Czytaj

9 listopada 2025 r.

[Najnowszy numer] [Prenumerata] [Spis treści]

ATEST 11/2012

Chleb z niejednego pieca

Piec chlebowy Perkinsa
Piec chlebowy Perkinsa w piekarni w Luboniu k. Poznania
(fot. A. Stukowski)

Chleb towarzyszy człowiekowi od tysięcy lat. Zasada jego produkcji jest ciągle taka sama. Zmieniały się tylko technologie. Sporządza się ciasto z mąki, wody i soli, a w celu jego spulchnienia dodaje się zakwas (sporządzony z resztek ciasta z poprzedniego dnia) lub rozczyn drożdżowy zwany podmłodą. Po wyrośnięciu ciasto dzieli się na kęsy, formuje w bochenki i piecze. Wraz z rozwojem techniki powstawały coraz nowocześniejsze urządzenia piekarnicze, a te stare możemy dzisiaj spotkać w muzeach i skansenach. W Polsce jest kilka muzeów piekarstwa...

Więcej w listopadowym ATEŚCIE.

Sigma-NOTCzytaj dalej w
Portalu Informacji Technicznej

 
 

©ATEST-Ochrona Pracy 2012

Liczba odwiedzin od 2000 r.: 63992788