Przenośne i ręcznie prowadzone maszyny tnące
Lista została opracowana na podstawie:
- rozporządzenia Ministra Gospodarki z 30 października 2002 r. w sprawie minimalnych wymagań dotyczących bezpieczeństwa i higieny pracy w zakresie użytkowania maszyn przez pracowników podczas pracy (DzU nr 191, poz. 1596, ze zm.);
- rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z 26 września 1997 r. w sprawie ogólnych przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy (t.j.: DzU z 2003 r., nr 169, poz. 1650, ze zm.);
- normy PN-EN 12984:2007 Maszyny dla przemysłu spożywczego. Przenośne i/lub ręcznie prowadzone maszyny i urządzenia z mechanicznym napędem narzędzi tnących. Wymagania z zakresu bezpieczeństwa i higieny.
1. Przecinarka tarczowa uniwersalna.
2. Przecinarka tarczowa do odcinania nóg i rogów.
3. Przecinarka o posuwisto-zwrotnym ruchu piły prostej do mostków.
4. Przecinarka o posuwisto-zwrotnym ruchu piły prostej - uniwersalna.
5. Przecinarka taśmowa do tusz.
6. Cęgi/nożyce.
7. Cęgi/nożyce do odcinania nóg wieprzowych.
8. Nóż krążkowy do skórowania.
9. Nóż krążkowy z giętkim wałem napędowym.
Więcej w sierpniowym ATEŚCIE.
Pełny tekst artykułu jest dostępny w Portalu Informacji Technicznej Sigma-NOT
|