Posiłki regeneracyjne
Pan Ł.K. pocztą elektroniczną przesłał do nas list w takiej sprawie: Chciałbym się dowiedzieć czegoś na temat posiłków regeneracyjnych dla pracowników.
W aktualnym stanie prawnym nie przewiduje się posiłków regeneracyjnych, przewiduje się natomiast posiłki i napoje niezbędne ze względów profilaktycznych. Stanowi o tym przepis art. 232 kp, zobowiązujący pracodawcę do nieodpłatnego zapewnienia pracownikom zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych odpowiednich posiłków i napojów, jeżeli jest to niezbędne ze względów profilaktycznych. Tenże przepis przewiduje wydanie stosownego aktu wykonawczego. Jest nim rozporządzenie Rady Ministrów z 28 maja 1996 r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów (Dz.U. Nr 60, poz. 279) określające rodzaje tych posiłków i napojów oraz wymagania, jakie powinny spełniać, a także przypadki i warunki ich wydawania. Posiłki powinny zawierać około 50-55% węglowodanów, 30-35% tłuszczów, 15% białek oraz posiadać wartość kaloryczną około 1000 kcal.
Jeżeli pracodawca nie ma możliwości wydawania posiłków ze względu na rodzaj wykonywanej przez pracownika pracy lub ze względów organizacyjnych, może zapewnić w czasie pracy korzystanie z takich posiłków w punktach gastronomicznych lub przyrządzanie posiłków przez pracownika we własnym zakresie z otrzymanych produktów.
Posiłki profilaktyczne przysługują pracownikom wykonującym prace:
- związane z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 2000 kcal (8374 kJ) u mężczyzn i powyżej 1100 kcal (4605 kJ) u kobiet,
- związane z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i powyżej 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet, wykonywane w pomieszczeniach zamkniętych, w których ze względów technologicznych utrzymuje się stale temperatura poniżej 10°C lub wskaźnik obciążenia termicznego (WBGT) wynosi powyżej 25°C,
- związane z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i powyżej 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet, wykonywane na otwartej przestrzeni w okresie zimowym; za okres zimowy uważa się okres od dnia 1 listopada do dnia 31 marca,
- pod ziemią,
- przy usuwaniu skutków klęsk żywiołowych i innych zdarzeń losowych.
Natomiast napoje przysługują pracownikom zatrudnionym:
- w warunkach gorącego mikroklimatu, charakteryzującego się wartością wskaźnika obciążenia termicznego (WBGT) powyżej 25°C,
- w warunkach mikroklimatu zimnego, charakteryzującego się wartością wskaźnika siły chłodzącej powietrza (WCI) powyżej 1000,
- przy pracach na otwartej przestrzeni przy temperaturze otoczenia poniżej 10°C lub powyżej 25°C,
- przy pracach związanych z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet,
- na stanowiskach pracy, na których temperatura spowodowana warunkami atmosferycznymi przekracza 28°C.
Napoje należy zapewnić w ilości zaspokajającej potrzeby pracowników, odpowiednio zimne lub gorące, w zależności od warunków wykonywania pracy, a w przypadku pracy w warunkach gorącego mikroklimatu - napoje wzbogacone w sole mineralne i witaminy.
Stanowiska pracy, na których zatrudnieni pracownicy powinni otrzymywać posiłki i napoje, oraz szczegółowe zasady ich wydawania ustala pracodawca w porozumieniu z zakładowymi organizacjami związkowymi, a jeżeli u danego pracodawcy nie działa zakładowa organizacja związkowa - po uzyskaniu opinii przedstawicieli pracowników. Posiłki i napoje wydaje się pracownikom w dniach wykonywania prac uzasadniających ich wydawanie, w czasie regulaminowych przerw w pracy, w zasadzie po 3-4 godzinach pracy. Napoje powinny być dostępne dla pracowników w ciągu całej zmiany roboczej. Pracodawca powinien zapewnić zachowanie odpowiednich warunków higienicznosanitarnych przygotowywania oraz spożywania posiłków i napojów. Pracownikom nie przysługuje ekwiwalent pieniężny za posiłki i napoje.
Dodaj swój komentarz
niedozywiony - nieświadomy pracownik: Tak tekst rozporządzenia nawet dosłownie przepisany a może jeszcze(2002-09-18)
Fala: Proponuję wykorzystać zapis " lub przyrządzanie posiłków przez pracownika(2002-09-18)
Zuzanna: Fala,tyś chłop czy baba,ale tak czy tak trzeba przyznać(2002-09-18)
Fala: Och.. Zuzanno, czuję się zażenowany, że pozytywnie wyrażasz się(2002-09-19)
Fala: Hej, uczestnicy Targów SAWO Jakie macie wrażenia(2002-09-28)
autor nieznany: Sądzę,że byłaby z Was dobrana para behapowiec z jajami(2002-12-18)
Leszek: Skąd mam wiedzieć jaki jest wskaźnik WBGT na moim(2003-04-2)
Bolo1: Do Leszka Wskaźnik WBGT jest wyliczany na podstawie pomiarów(2003-04-3)
BHPerka: a najlepiej dać pracownikom kupony żywieniowe na zakup posiłków(2003-05-23)
kiniu: takich bzdur dawno juz nie czytałem Tam gdzieja pracuję(2003-12-1)
mark: co do otwartej przestrzeni -czy praca pod wiatą, lub(2004-10-25)
Krzysztof z Sł: czy strażnikom straży miejskiej przysługują posiłki(2004-11-03)
boczek: Kodeks pracy według firmy w kturej pracuję, zawiera on(2004-11-11)
nie-polonistka: czytam powyższe wypowiedzi i jestem zszokowana ...ilością błędów ortograficznych(2004-11-12)
lala: "nie polonista" - musisz odpocząc, Twój stan jest fatalny,(2006-02-27)
daizi: DO POLONISTKI; zapefne jezdeś blątynkom(2006-10-10)
Lesio: chciałem sie dowiedziec czy posiłki profilaktyczne należą sie pracownikom(2006-11-27)
:): ZATRUDNIONY NA UMOWĘ ZLECENIE NIE JEST PRACOWNIKIEM I NIE(2006-12-13)
iwo: czy posiłki profilaktyczne należą sie ludziom pracującym na lodowisku(2007-01-12)
Tadeusz W.: Niestety nie określono w przepisach jaka powinna być zawartość(2007-02-25)
majkel275: A jak to się ma do kierowania przez 8(2007-04-04)
MD: czy posiłki regeneracyjne przysługują pracownikom poza okresem od 1(2007-04-16)
Dhkret: Czy pracownicy zatrudnieni na sali operacyjnej w szpitalu w(2007-05-07)
Maciej Ś.: Posiłki regeneracyjne to nazewnictwo z epoki tow. Gierka.(2007-08-06)
mark: Jak można obliczyć jaki efektywny wydatek energrtyczny ponosi mój(2007-10-16)
Maks_bis: Ocena uciążliwości wysiłku fizycznego metodą chronometrażowo- tabelaryczną wg Lehmanna.(2007-10-16)
Badzis: To wszystko. To fikcja,bo nikt nie kontroluje pracodawców.A jak(2007-11-07)
Krzychu: Gdzie można znaleźć opis metody tabelaryczno-chromometrażowej wg(2007-11-13)
Maks_bis: Wpisz w Google. Ja swego czasu / dawno temu(2007-11-13)
Pan listonosz: Jak sprawdzic czy listonosze przesylek pocztowych maja prawo korzystac(2007-11-26)
Gaco30: człowiek zapieprza jak wół (w zakładzie państwowym) a "góra"(2007-12-05)
też inspektor: Szanowni Państwo. Moim skromnym zdaniem posiłki profilaktyczne powinny być(2007-12-05)
kowal: Posiłki profilaktyczne to zysk dla przedsiębiorcy. W miarę upływu(2008-01-06)
jedzenie_i_picie: taaa wszystko to jest oczywiście sztuką dla sztuki ...(2008-01-08)
Listonoszka: Dostałam za 2 miesiące posiłki regeneracyjne, a później stwierdzono(2008-02-17)
pracownik: domagaj się a(2008-03-02)
włodek: tam gdzie Pracodawca nie potrafi zdobyć środków na uzasadnione(2008-04-29)
hubol: słowo w slowo... może lepiej podam Dz.U.(2008-06-05)
silikaty: Czy pracownikowi przy produkcji cegły silikatowej należy się posiłek(2008-06-06)
arni: dlaczego prywatne firmy niechdzom tego robic czy nam sie(2008-11-01)
kuba: a jak wyglada sytuacja z posilkamiregeneracyjnymi dla pracownikow pracujacych(2008-11-06)
Maciej Ś.: Wygląda źle, a nawet wcale nie wygląda. Nie ma(2008-11-06)
majka: W artykule jest mowa o wydatkowaniu energetycznym w czasie(2008-11-15)
Maciej Ś.: Z rozporządzenia - - > § 6. ust. 2.(2008-11-16)
Maciej Ś.: PS. Można się zatem napić i najeść "profilaktycznie" na(2008-11-16)
edek: no a co z ludzmi ktorzy pracuja na dworzu(2009-01-06)
Roman: Ważny jest skład napojów profilaktycznych- kto wie jaki powinien(2009-01-18)
zbigniew: Jestem mechanikiem w firmie transportowej.pracuje w warsztacie zwanym z(2009-02-08)
Maciej Ś.: Odpowiedzi Redakcji - Dodatek za pracę na otwartej przestrzeni(2009-02-08)
Zbignniew: Maciej Ś Gdzie mogę więcej dowiedzieć się o dodatku(2009-02-08)
Maciej Ś.: Niestety, nie ma takiego dodatku (zalecam przeczytanie wskazanego tekstu(2009-02-08)
dan: Mam mały problem- nikt mi nie może tego okreslić:(2009-02-22)
Nieuk: kolego czytaj dokładnie to co odpowiadają tobie inni na(2009-02-22)
Jędrek: Za przedmówcą(wpisującym)-wszystko w tej kwestii jest wyjaśnione powyżej. (2009-02-22)
Maciej Ś.: Profilaktyczne posiłki i napoje wydawane są zawsze i tylko w naturze i WYŁĄCZNIE w dni, w których występuje wykonywanie pracy przy spełnieniu warunków (wydatek energetyczny, temperatura) do ich wydania. Żadnych ekwiwalentów nie ma. I tyle. (2009-02-23)
dan: Nie zrozumieliśmy się. Posiłek profilaktyczny się należy bo są spełnione wymogi. W moim zakładzie pracy zamiast posiłków są dawane bony żywnościowe o wartośi 7 zł. na dzień. Osoby, które przebywają na delegacji otrzymują dietę- i tu się rodzi moje pytanie. Czy osoby którym wypłacę dietę powinni również dostać bon żywnościowy (warunki spełniają). Służby BHP nie widzą żadnych przeszkód ale podobno są przepisy finansowe, które to wykluczają. I o taka pomoc mi chodz. (załozyliście, że nawet nie wiem czy się komus cos należy- nie jestem taki .....) :) (2009-02-25)
nieuk: Po prostu zadawaj jasne i czytelne pytania a nie skrótowe. W tym przypadku, raczej należy wejśc na forum ekonomistów i księgowych. Dieta jest pokryciem zwiększonych kosztów utrzymania na delegacji i należy się w zależności od ilości godzin przebywania na delegacji tj . do 8 godz. bez diety, od 8 do 12 godz. połowa, a po 12godz cała. Nieprzysługuje gdy delegowany ma zapewnione pełne wyżywienie. Nieznam przepisu który by eliminował mozliwość wydawania posiłów profilaktycznych pracownikom przebywającycm na delegacji [ czytaj otrzymującycm dietę] jest zawsze taka zasada, jezeli mówią tobie ze taki jest przepis poproś o ten przepis (2009-02-25)
Maciej Ś.: Jeśli pracownik na delegacji WYKONUJE PRACĘ przekraczającą dopuszczalny normatyw wydatku energetycznego lub w warunkach otoczenia przekroczona jest określona temperatura, tzn. spełnione są w danym dniu uwarunkowania do należności posiłku profilaktycznego i ten posiłek należy mu wydać. Może to być bon uprawniający do pobrania posiłku. Samo zakwalifikowanie pracy pracownika do warunków szczególnie uciążliwych, i umieszczenie go na liście uprawnionych, nie skutkuje realizacją posiłku. Warunki te MUSZĄ BYĆ SPEŁNIONE w danym dniu. (2009-02-26)
Maciej Ś.: PS. I jeszcze jedna wątpliwość - gdzie pracownik, będąc na delegacji (czyli poza terenem zakładu pracy) zrealizuje bon na posiłek profilaktyczny? Kto ten bon uhonoruje i posiłek wyda? A jeśli nie będzie to możliwe, to bon przepada a ekwiwalentu pieniężnego przepis nie dopuszcza. (2009-02-26)
dan: Bon jest honorowany we wszystkich sklepach sodexu a ważny jest prawie rok. (2009-02-26)
Maciej Ś.: I to jest właśnie bzdura. Należność posiłku profilaktycznego istnieje TYLKO w dniu wykonywania pracy przy której są spełnione warunki uzasadniające jego wydanie. Gdyby taki bon miał ważność długoterminową i pozostawał w tym czasie w dyspozycji pracownika, to przyjmowałby charakter ekwiwalentu za niespożyty posiłek z przesunięciem terminu jego spożycia na czas dowolny i …nieuzasadniony. Jak nie zje dzisiaj, to zje kiedyś, przy okazji, jak będzie głodny. Przepis takiego rozwiązania nie dopuszcza. Ekwiwalentów nie ma - zgodnie z rozporządzeniem w tej sprawie. (2009-02-27)
24: Wywody Macka są zgodne z prawem a zakład dający bon długoterminowy nie przestrzega przepisu a w tym przypadku zmiana przepisu na taki jak go stosuje zakład pracy byłby nielogiczna (2009-02-27)
Maciej Ś.: Natomiast nikt (w tym przepis prawny) nie zabrania preacodawcy dokarmiania pracownika na koszt firmy, nawet bez powodu. To mieści się w kategorii gestu,........ale pociąga za sobą opodatkowanie przychodu. (2009-02-27)
Janusz: U mnie pracodawca sam kupuje posiłek dla pracowników. Np. jeden zestaw zawiera konserwę 1 szt. pt "Paprykarz szczeciński" + jedna bułka. Na drugi dzień jest to "Śledź w oleju" plus jedna bułka. Kupując to w Markecie całość jednego posiłku kosztuje go 2.50 zł i tyle w tym temacie. Nie ma mowy o ciepłym posiłku, no bo jak podgrzać paprykarz albo śledzia? Co do wody to stoi butla z "Darem Natury" i nie ma mowy o jakichś solach mineralnych. (2009-05-27)
Asia: Mam pytanie! czy ktoś wie jaka jest dzienna wartosc(2009-08-19)
Maciej Ś.: Posiłki REGENARACYJNE, to już przeszłość, historia. Aktualnie obowiązuje ROZPORZĄDZENIE(2009-08-19)
kube: pani BHPowka powiedziała mi ż enie przysługuje nam posiłek(2010-01-05)
Jędrek: Ano niech poczyta nasze forum, a w szczególności wpis(2010-01-05)
Tatuś: Ja pracuje jako ładowacz na śmieciarce i jeszcze ani(2010-01-25)
Daro: pracujemy w magazynie bezpośrednio przy wyładunku towaru z samochodu(2010-02-08)
zainteresowany: We wszystkich komentarzach nie znalazłem informacji która interesuje mnie(2010-03-17)
Maciej Ś.: Nie ma posiłków REGENERACYJNYCH. Podstawę przyznania posiłku PROFILAKTYCZNEGO stanowi(2010-03-17)
Kasiek: Chciałabym się dowiedzieć, czy posiłki profilaktyczne i napoje przysługują(2010-07-14)
bogdan: trzeba walczyć o swoje niema się co(2010-10-25)
bogdan: jak obliczyć wydatek(2010-10-25)
fizol: ..u nas dzisiaj był ostatni dzień wydawania posiłków i(2011-09-30)
Maciej Ś.: "fizol" = typowy "Polak katolik". Cieszy go, że innym(2011-09-30)
OIOM: Macieja wysłać na(2011-10-01)
milioner: ..Oj ...I Ogromnie Mnie boli...! Ja nie dam rady(2011-10-01)
milioner: O I O M i e ratunku???? Nie wołaj!(2011-10-01)
jasnowidz: Macieju. Zrób porządek z(2012-03-13)
bonanza: ctrl+C ctrl+V ctrl+C ctrl+V ctrl+C ctrl+V ctrl+C ctrl+V ctrl+C(2012-05-02)
MR T: Witam Mam nadzieje, że od czasu do czasu ktoś(2012-11-22)
ferdek: Gdzie szukać pomocy? (2012-11-22) - we właściwym stosowaniu powołanych(2012-11-22)
ROBERT: SZANOWNI FACHOWCY,UPRZEJMIE PROSZĘ O DOINFORMOWANIE MNIE, SKORO NAZEWNICTWO POSIŁKI(2013-01-29)
Dodaj swój komentarz
|