ATEST Ochrona Pracy

Wirtualne muzeum bhp

Sortowanie alfabetyczne.

Kalendarium

Rok 2012

Dobre praktyki – nie tylko w wakacje

 Dodano: 2015-06-26

 

          

      

2012-08-10  

Dobre praktyki – nie tylko w wakacje  

Sektor hotelarstwa, restauracji i cateringu (HORECA), według statystyk, jest w ścisłej czołówce sektorów odnotowujących gwałtowny wzrost z roku na rok. W samej tylko Europie zatrudnionych w sektorze HORECA jest blisko kilkanaście milionów osób, a liczba ta wciąż rośnie, aby pokryć również szybko rosnący popyt na tego rodzaju usługi. Stan ten nie powinien nikogo dziwić, zwłaszcza w czasach kiedy obywatele UE mogą swobodnie przemieszczać się pomiędzy państwami i turystyka wewnątrz Unii bardzo szybko się rozwija – co widać szczególnie w okresie wakacyjnym; dodajmy do tego wydarzenia sportowe jak Euro lub olimpiada. Dzięki temu HORECA ma ogromne obroty, rzędu setek miliardów euro rocznie. Wśród ogółu zatrudnionych trochę ponad połowa to kobiety. W małych przedsiębiorstwach, które dominują w branży HORECA, oczywiście perspektywy rozwoju kariery zawodowej są nienajlepsze, przez co praca w tym sektorze jest często tymczasowa, w nieregularnym wymiarze godzin, z niską płacą. Zatrudniani są w większości młodzi ludzie, którzy chcą częściej „dorobić” w wolnym czasie niż rozwijać swoją karierę zawodową. Na większości stanowisk występują czynniki, które negatywnie wpływają na bezpieczeństwo i zdrowie pracowników. Młodzi pracownicy bardzo często przekraczają czas pracy, pracując w nadgodzinach, licząc na większy zarobek, co w połączeniu z fizycznym charakterem pracy (często w jednej pozycji ciała wiele godzin) prowadzi do znacznego przemęczenia. Do niepokojących zjawisk w tym sektorze należą też przemoc psychiczną, dyskryminacja, wyzysk. Co można zrobić, by poprawić środowisko pracy w hotelach, pubach i restauracjach? Europejska Agencja Bezpieczeństwa i Zdrowia w Pracy (EU-OSHA) opublikowała zbiór dobrych praktyk w tej dziedzinie: http://osha.europa.eu/en/sector/horeca/  

 
  - 1 -