ATEST Ochrona Pracy

31 lipca 2014 r.

[Najnowszy numer] [Prenumerata] [Spis treści]     

 

ATEST 9/2002

Posiłki regeneracyjne

Pan Ł.K. pocztą elektroniczną przesłał do nas list w takiej sprawie: Chciałbym się dowiedzieć czegoś na temat posiłków regeneracyjnych dla pracowników.

W aktualnym stanie prawnym nie przewiduje się posiłków regeneracyjnych, przewiduje się natomiast posiłki i napoje niezbędne ze względów profilaktycznych. Stanowi o tym przepis art. 232 kp, zobowiązujący pracodawcę do nieodpłatnego zapewnienia pracownikom zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych odpowiednich posiłków i napojów, jeżeli jest to niezbędne ze względów profilaktycznych. Tenże przepis przewiduje wydanie stosownego aktu wykonawczego. Jest nim rozporządzenie Rady Ministrów z 28 maja 1996 r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów (Dz.U. Nr 60, poz. 279) określające rodzaje tych posiłków i napojów oraz wymagania, jakie powinny spełniać, a także przypadki i warunki ich wydawania. Posiłki powinny zawierać około 50-55% węglowodanów, 30-35% tłuszczów, 15% białek oraz posiadać wartość kaloryczną około 1000 kcal. Jeżeli pracodawca nie ma możliwości wydawania posiłków ze względu na rodzaj wykonywanej przez pracownika pracy lub ze względów organizacyjnych, może zapewnić w czasie pracy korzystanie z takich posiłków w punktach gastronomicznych lub przyrządzanie posiłków przez pracownika we własnym zakresie z otrzymanych produktów.

Posiłki profilaktyczne przysługują pracownikom wykonującym prace:

- związane z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 2000 kcal (8374 kJ) u mężczyzn i powyżej 1100 kcal (4605 kJ) u kobiet,

- związane z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i powyżej 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet, wykonywane w pomieszczeniach zamkniętych, w których ze względów technologicznych utrzymuje się stale temperatura poniżej 10°C lub wskaźnik obciążenia termicznego (WBGT) wynosi powyżej 25°C,

- związane z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i powyżej 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet, wykonywane na otwartej przestrzeni w okresie zimowym; za okres zimowy uważa się okres od dnia 1 listopada do dnia 31 marca,

- pod ziemią,

- przy usuwaniu skutków klęsk żywiołowych i innych zdarzeń losowych.

Natomiast napoje przysługują pracownikom zatrudnionym:

- w warunkach gorącego mikroklimatu, charakteryzującego się wartością wskaźnika obciążenia termicznego (WBGT) powyżej 25°C,

- w warunkach mikroklimatu zimnego, charakteryzującego się wartością wskaźnika siły chłodzącej powietrza (WCI) powyżej 1000,

- przy pracach na otwartej przestrzeni przy temperaturze otoczenia poniżej 10°C lub powyżej 25°C,

- przy pracach związanych z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet,

- na stanowiskach pracy, na których temperatura spowodowana warunkami atmosferycznymi przekracza 28°C.

Napoje należy zapewnić w ilości zaspokajającej potrzeby pracowników, odpowiednio zimne lub gorące, w zależności od warunków wykonywania pracy, a w przypadku pracy w warunkach gorącego mikroklimatu - napoje wzbogacone w sole mineralne i witaminy.

Stanowiska pracy, na których zatrudnieni pracownicy powinni otrzymywać posiłki i napoje, oraz szczegółowe zasady ich wydawania ustala pracodawca w porozumieniu z zakładowymi organizacjami związkowymi, a jeżeli u danego pracodawcy nie działa zakładowa organizacja związkowa - po uzyskaniu opinii przedstawicieli pracowników. Posiłki i napoje wydaje się pracownikom w dniach wykonywania prac uzasadniających ich wydawanie, w czasie regulaminowych przerw w pracy, w zasadzie po 3-4 godzinach pracy. Napoje powinny być dostępne dla pracowników w ciągu całej zmiany roboczej. Pracodawca powinien zapewnić zachowanie odpowiednich warunków higienicznosanitarnych przygotowywania oraz spożywania posiłków i napojów. Pracownikom nie przysługuje ekwiwalent pieniężny za posiłki i napoje.

Dodaj swój komentarz


niedozywiony - nieświadomy pracownik: Tak tekst rozporządzenia nawet dosłownie przepisany a może jeszcze(2002-09-18)

Fala: Proponuję wykorzystać zapis " lub przyrządzanie posiłków przez pracownika(2002-09-18)

Zuzanna: Fala,tyś chłop czy baba,ale tak czy tak trzeba przyznać(2002-09-18)

Fala: Och.. Zuzanno, czuję się zażenowany, że pozytywnie wyrażasz się(2002-09-19)

Fala: Hej, uczestnicy Targów SAWO Jakie macie wrażenia(2002-09-28)

autor nieznany: Sądzę,że byłaby z Was dobrana para behapowiec z jajami(2002-12-18)

Leszek: Skąd mam wiedzieć jaki jest wskaźnik WBGT na moim(2003-04-2)

Bolo1: Do Leszka Wskaźnik WBGT jest wyliczany na podstawie pomiarów(2003-04-3)

BHPerka: a najlepiej dać pracownikom kupony żywieniowe na zakup posiłków(2003-05-23)

kiniu: takich bzdur dawno juz nie czytałem Tam gdzieja pracuję(2003-12-1)

mark: co do otwartej przestrzeni -czy praca pod wiatą, lub(2004-10-25)

Krzysztof z Sł: czy strażnikom straży miejskiej przysługują posiłki(2004-11-03)

boczek: Kodeks pracy według firmy w kturej pracuję, zawiera on(2004-11-11)

nie-polonistka: czytam powyższe wypowiedzi i jestem zszokowana ...ilością błędów ortograficznych(2004-11-12)

lala: "nie polonista" - musisz odpocząc, Twój stan jest fatalny,(2006-02-27)

daizi: DO POLONISTKI; zapefne jezdeś blątynkom(2006-10-10)

Lesio: chciałem sie dowiedziec czy posiłki profilaktyczne należą sie pracownikom(2006-11-27)

:): ZATRUDNIONY NA UMOWĘ ZLECENIE NIE JEST PRACOWNIKIEM I NIE(2006-12-13)

iwo: czy posiłki profilaktyczne należą sie ludziom pracującym na lodowisku(2007-01-12)

Tadeusz W.: Niestety nie określono w przepisach jaka powinna być zawartość(2007-02-25)

majkel275: A jak to się ma do kierowania przez 8(2007-04-04)

MD: czy posiłki regeneracyjne przysługują pracownikom poza okresem od 1(2007-04-16)

Dhkret: Czy pracownicy zatrudnieni na sali operacyjnej w szpitalu w(2007-05-07)

Maciej Ś.: Posiłki regeneracyjne to nazewnictwo z epoki tow. Gierka.(2007-08-06)

mark: Jak można obliczyć jaki efektywny wydatek energrtyczny ponosi mój(2007-10-16)

Maks_bis: Ocena uciążliwości wysiłku fizycznego metodą chronometrażowo- tabelaryczną wg Lehmanna.(2007-10-16)

Badzis: To wszystko. To fikcja,bo nikt nie kontroluje pracodawców.A jak(2007-11-07)

Krzychu: Gdzie można znaleźć opis metody tabelaryczno-chromometrażowej wg(2007-11-13)

Maks_bis: Wpisz w Google. Ja swego czasu / dawno temu(2007-11-13)

Pan listonosz: Jak sprawdzic czy listonosze przesylek pocztowych maja prawo korzystac(2007-11-26)

Gaco30: człowiek zapieprza jak wół (w zakładzie państwowym) a "góra"(2007-12-05)

też inspektor: Szanowni Państwo. Moim skromnym zdaniem posiłki profilaktyczne powinny być(2007-12-05)

kowal: Posiłki profilaktyczne to zysk dla przedsiębiorcy. W miarę upływu(2008-01-06)

jedzenie_i_picie: taaa wszystko to jest oczywiście sztuką dla sztuki ...(2008-01-08)

Listonoszka: Dostałam za 2 miesiące posiłki regeneracyjne, a później stwierdzono(2008-02-17)

pracownik: domagaj się a(2008-03-02)

włodek: tam gdzie Pracodawca nie potrafi zdobyć środków na uzasadnione(2008-04-29)

hubol: słowo w slowo... może lepiej podam Dz.U.(2008-06-05)

silikaty: Czy pracownikowi przy produkcji cegły silikatowej należy się posiłek(2008-06-06)

arni: dlaczego prywatne firmy niechdzom tego robic czy nam sie(2008-11-01)

kuba: a jak wyglada sytuacja z posilkamiregeneracyjnymi dla pracownikow pracujacych(2008-11-06)

Maciej Ś.: Wygląda źle, a nawet wcale nie wygląda. Nie ma(2008-11-06)

majka: W artykule jest mowa o wydatkowaniu energetycznym w czasie(2008-11-15)

Maciej Ś.: Z rozporządzenia - - > § 6. ust. 2.(2008-11-16)

Maciej Ś.: PS. Można się zatem napić i najeść "profilaktycznie" na(2008-11-16)

edek: no a co z ludzmi ktorzy pracuja na dworzu(2009-01-06)

Roman: Ważny jest skład napojów profilaktycznych- kto wie jaki powinien(2009-01-18)

zbigniew: Jestem mechanikiem w firmie transportowej.pracuje w warsztacie zwanym z(2009-02-08)

Maciej Ś.: Odpowiedzi Redakcji - Dodatek za pracę na otwartej przestrzeni(2009-02-08)

Zbignniew: Maciej Ś Gdzie mogę więcej dowiedzieć się o dodatku(2009-02-08)

Maciej Ś.: Niestety, nie ma takiego dodatku (zalecam przeczytanie wskazanego tekstu(2009-02-08)

dan: Mam mały problem- nikt mi nie może tego okreslić:(2009-02-22)

Nieuk: kolego czytaj dokładnie to co odpowiadają tobie inni na(2009-02-22)

Jędrek: Za przedmówcą(wpisującym)-wszystko w tej kwestii jest wyjaśnione(2009-02-22)

Maciej Ś.: Profilaktyczne posiłki i napoje wydawane są zawsze i tylko(2009-02-23)

dan: Nie zrozumieliśmy się. Posiłek profilaktyczny się należy bo są(2009-02-25)

nieuk: Po prostu zadawaj jasne i czytelne pytania a nie(2009-02-25)

Maciej Ś.: Jeśli pracownik na delegacji WYKONUJE PRACĘ przekraczającą dopuszczalny normatyw(2009-02-26)

Maciej Ś.: PS. I jeszcze jedna wątpliwość - gdzie pracownik, będąc(2009-02-26)

dan: Bon jest honorowany we wszystkich sklepach sodexu a ważny(2009-02-26)

Maciej Ś.: I to jest właśnie bzdura. Należność posiłku profilaktycznego istnieje(2009-02-27)

24: Wywody Macka są zgodne z prawem a zakład dający(2009-02-27)

Maciej Ś.: Natomiast nikt (w tym przepis prawny) nie zabrania preacodawcy(2009-02-27)

Janusz: U mnie pracodawca sam kupuje posiłek dla pracowników. Np.(2009-05-27)

Asia: Mam pytanie! czy ktoś wie jaka jest dzienna wartosc(2009-08-19)

Maciej Ś.: Posiłki REGENARACYJNE, to już przeszłość, historia. Aktualnie obowiązuje ROZPORZĄDZENIE(2009-08-19)

kube: pani BHPowka powiedziała mi ż enie przysługuje nam posiłek(2010-01-05)

Jędrek: Ano niech poczyta nasze forum, a w szczególności wpis(2010-01-05)

Tatuś: Ja pracuje jako ładowacz na śmieciarce i jeszcze ani(2010-01-25)

Daro: pracujemy w magazynie bezpośrednio przy wyładunku towaru z samochodu(2010-02-08)

zainteresowany: We wszystkich komentarzach nie znalazłem informacji która interesuje mnie(2010-03-17)

Maciej Ś.: Nie ma posiłków REGENERACYJNYCH. Podstawę przyznania posiłku PROFILAKTYCZNEGO stanowi(2010-03-17)

Kasiek: Chciałabym się dowiedzieć, czy posiłki profilaktyczne i napoje przysługują(2010-07-14)

bogdan: trzeba walczyć o swoje niema się co(2010-10-25)

bogdan: jak obliczyć wydatek(2010-10-25)

fizol: ..u nas dzisiaj był ostatni dzień wydawania posiłków i(2011-09-30)

Maciej Ś.: "fizol" = typowy "Polak katolik". Cieszy go, że innym się pogorszyło. - - - A tak w ogóle, to posiłki profilaktyczne (po spełnieniu określonych warunków) mogą być wydawane w okresie od 1 listopada do 31 marca. Widać, że u was i tak nieżle się żarło za frico... (2011-09-30)

OIOM: Macieja wysłać na MARSA. (2011-10-01)

milioner: ..Oj ...I Ogromnie Mnie boli...! Ja nie dam rady tego zrobić bo odchodzę w NICOŚĆ:( (2011-10-01)

milioner: O I O M i e ratunku???? Nie wołaj! Ja O I O M nigdy nie pomogę to znaczy dopuki będzie kopacz! Ale gdybym zaJARał to może..?! (2011-10-01)

jasnowidz: Macieju. Zrób porządek z wpisami. (2012-03-13)

bonanza: ctrl+C ctrl+V ctrl+C ctrl+V ctrl+C ctrl+V ctrl+C ctrl+V ctrl+C ctrl+V (2012-05-02)

MR T: Witam Mam nadzieje, że od czasu do czasu ktoś tutaj zagląda ;) Chciałbym pokrótce przedstawić problem, z którym się spotkałem. Pracuje w dużej korporacji gdzie w ostatnich latach posiłki regeneracyjne były w formie bonów żywnościowych o nominale 9zł (pracownik mógł za taki talon nabyć żywność dla siebie i przygotować pełnowartościowy posiłek). Na chwilę obecna firma podpisała umowę z dystrybutorem żywności typu "dania gotowe" (słoiki makarony z sosem klopsiki zupy itd ) "obiad" zazwyczaj składa się z 2 dań np makaron z sosem bolońskim + zupa pomidorowa zaletą takich posiłków jest: długi termin przechowywania - ponad rok, krótki czas przygotowania 2-3 minuty w mikrofalówce niska cena - zupę można nabyć z a 2,99zł a danie główne 4,55zł (w sklepach), Mógłby się ktoś zapytać w czym tu problem, prawda? Otóż jest też druga strona medalu: - brak smaku a raczej zły smak - utrzymywanie się złego samopoczucia oraz dolegliwości żołądkowe, np. wzdęcia, itp - zbyt niska wartość kaloryczna (w podanym wcześniej przykładzie posiłku dwudaniowego jest to 512 kcal, 28,1 g białka, 40,4 g węglowodanów, 22,2 g tłuszczów - dystrybutor posiłków pobiera prowizję więc cena takiego posiłku jest wyższa od ceny sklepowej (dla mnie wnioski są proste - dystrybutor wygrał przetarg pomimo nie do końca korzystnych warunków, są to moje przypuszczenia, ale nie wydaje mi się abym nie miał racji) - nawet dobrowolna próba przekazania owych posiłków (zbiórka wśród pracowników) "osobom potrzebującym" była negowana przez pracodawce tłumacząc, że jest to sprzeczne z polityka firmy i przepisami BHP. - skład, jak wiemy takiego rodzaju żywność nie jest wysokiej jakości jak zapewnia pracodawca, prawdopodobnie każdy z nas miał kiedyś okazje przynajmniej spróbować takich specjałów. moje pytanie brzmi: Gdzie szukać pomocy? (2012-11-22)

ferdek: Gdzie szukać pomocy? (2012-11-22) - we właściwym stosowaniu powołanych w artykule przepisów i.... u lekarza pierwszego kontaktu celem wdrożenia właściwego diagnozowania na podstawie dolegliwości, ich przyczyny i skutku tj. czy jest choroba czy może jaki uraz w związku z spożywaniem tych posiłków dostarczanych przez pracodawcę. Uzyskać na to stosowne dokumenty medyczne i wtedy np.. z powodu utraty zdrowia z tej przyczyny ubiegać się o stosowne odszkodowanie od korporacji! .. aaa.. tego nie żreć absolutnie!!! Zdobyć wiedzę na temat składu tych spożywczych "substancji", ich szkodliwego działania na organizm ludzki.. itp itd...działac do skutku tzn. do czasu aż gitara zagra CI oczywiście!!! (2012-11-22)

ROBERT: SZANOWNI FACHOWCY,UPRZEJMIE PROSZĘ O DOINFORMOWANIE MNIE, SKORO NAZEWNICTWO POSIŁKI REGENERACYJNE PRZESZŁY DO HISTORII I OBECNIE ISTNIEJE INNA TERMINOLOGIA /PROFILAKTYCZNY TO Z KĄT WZIĄŁ SIĘ PROBLEM,ŻE OBECNIE PRACOWNIK MUSI ODPROWADZAĆ PODATEK? JAK NIE MUSIELI PŁACIĆ TO CAŁA SZEROKA GRUPA OSÓB KORZYSTAŁA Z PRZYSŁUGUJĄCYCH ICH POSIŁKÓW,NATOMIAST W MOMENCIE KIEDY WPROWADZONO ODPŁATNOŚĆ TO Z 100% POZOSTAŁO ZALEDWIE 40%. nASZA FIRMA PROWADZI RESTAURACJE W FORMIE STOŁÓWKI I NIE UKRYWAM,ŻE OBROTY JEDNAK SPADŁY.cZY JEST TO WSZYSTKO W PORZĄDKU? (2013-01-29)


Dodaj swój komentarz  
 

©ATEST-Ochrona Pracy 2002

Liczba odwiedzin: 14901868